10 alapvető produktivitási tipp a Visual Studio Code-hoz

A Visual Studio Code könnyen a legjobb programozási szövegszerkesztő. Sokak számára ez váltotta fel a Sublime Text-et, mint választott szerkesztőt. Ez egy Electron-alapú JavaScript-alkalmazás, de villámgyors, és nem szenved olyan teljesítményproblémákat, mint sok JavaScript-alkalmazás.

És ha kíváncsi lenne, igen, a VS Code nyílt forráskódú, és elérhető a GitHubon. Íme néhány alapvető Visual Studio Code tipp, amelyeket érdemes megtanulnia, ha a termelékenységet és a munkafolyamatot a következő szintre szeretné emelni.

1. Sajátítsa el a VS Code parancspalettáját

A Sublime Texthez (és előtte a TextMate-hez) hasonlóan a VS Code-nak is van valami parancspalettája. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a különféle parancsokat egyszerűen begépelve érje el, ahelyett, hogy az egérrel kellene navigálnia a menükben.

A parancspalettát a Ctrl + Shift + P (vagy Cmd + Shift + P) billentyűkombinációval hívhatja elő. Csak kezdje el beírni, hogy mit szeretne tenni (pl. „bezárás”), és a beállítások valós időben frissülnek. Egyes parancsok kategóriákban találhatók (pl. „Fájl”, „Git”, „Terminál” stb.), ami megkönnyíti a megkeresésüket.

2. Állítson be egy munkaprojekt mappát

Ha a navigációs oldalsávon az Intéző elemre kattint, egy új alpanelt fog megnyílni. Ez az alpanel két részből áll (lehet, hogy rá kell kattintania a hárompontos menüre, és ki kell választania a Szerkesztők megnyitása lehetőséget, hogy ez legyen az egyik lehetőség): Szerkesztők megnyitása (azaz jelenleg megnyitott fájlok és dokumentumok) és Nincs megnyitott mappa. Ez utóbbi érdekel minket.

  15 legjobb hanghívás API webes vagy mobilalkalmazáshoz [2023]

Kattintson a Mappa megnyitása elemre (vagy navigálhat a Fájl > Mappa megnyitása menüpontra a menüsorban), és válasszon ki egy mappát a rendszeren. Ez a mappa betöltődik a VS Code-ba, mint „jelenlegi munkaprojekt”, lehetővé téve az összes fájl és almappák könnyű elérését, így nem kell folyamatosan oda-vissza lapozgatnia a File Explorerben.

3. Több fájl megtekintése egyszerre

A legtöbb modern szövegszerkesztő egyszerre több fájlt is támogathat, lehetővé téve a megnyitott fájlok közötti váltást egy lapos felületen keresztül. A fejlettebb szövegszerkesztők akár támogathatják az egymás melletti szövegszerkesztést, és a VS Code is támogatja (bár csak vízszintesen).

De az egymás melletti szerkesztés nehézkes kisebb képernyőkön, például laptopokon vagy régebbi monitorokon, és itt ragyog a VS Code.

Van benne valami úgynevezett dinamikus panel, ahol ha az egyik nyitott dokumentumpanel túl keskeny, akkor automatikusan kiszélesedik, amikor a dokumentumot aktiválja (vagyis ráhelyezi a kurzort). Ha továbbra is 720p-hez közeli felbontást használ, imádni fogja ezt a funkciót.

4. Szerkesszen egyszerre több sort

Ha valaha több szövegpéldányt kell beszúrnia vagy törölnie kell egy dokumentumban, mindössze annyit kell tennie, hogy több kurzort kell létrehoznia. Ezt úgy teheti meg, hogy lenyomva tartja az Alt (vagy az Option Mac gépen) billentyűt, és a szöveg tetszőleges részére kattint. Minden kattintás új kurzort hoz létre.

Ez különösen hasznos olyan dolgoknál, mint például a HTML, ahol érdemes lehet ugyanannak az osztálynak több példányát hozzáadni, vagy több hiperhivatkozás formátumát módosítani. Tanuld meg és szeresd.

5. Lépjen a Definíció elemre

Amikor programoz vagy szkriptel, gyakran olyan változóba vagy metódusba ütközik, amelyet nem ismer fel. Szóval, mivel foglalkozol? Eltölthet néhány percet a megfelelő fájl keresésével, vagy kiválaszthatja a változót/módszert a kurzorral, és megnyomhatja az F12 billentyűt, hogy azonnal a definíciójához ugorjon. Alternatív megoldásként válassza ki a metódust, függvényt vagy változót, és nyomja meg a Ctrl vagy a Cmd billentyűt, majd kattintson rá a definíció eléréséhez.

  Melyik a jobb a Discord vs TeamSpeak között?

Vagy használhatja az Alt + F12 (vagy a Cmd + F12) billentyűkombinációt, hogy egyszerűen megnézze a definíciót, amely a forrásfájl megnyitása helyett pontosan abban a sorban mutatja meg a definíciót, ahol a kurzor áll.

Az ellenkező irányba való lépéshez kiválaszthat egy meghatározott változót/módszert, és a Shift + F12 billentyűkombinációval megkeresheti az összes hivatkozást. Ez a kurzornál lévő sorban is megjelenik.

Ahhoz, hogy ezek a szolgáltatások működjenek, meg kell nyitnia a megfelelő mappát „aktuális munkaprojektként” (lásd 2. tipp).

6. Nevezze át az összes előfordulást

Az újrafaktorálás a tiszta kód írásának és karbantartásának szükséges aspektusa, de meglehetősen fejfájást okozhat – különösen akkor, ha egy nagy modult vagy egyébként hatalmas kóddarabot szerkesztünk újra. Tehát ahelyett, hogy több tucat fájlban keresgélnénk csak egy változó vagy metódus átnevezése érdekében, hagyjuk, hogy a VS Code megcsinálja helyetted.

Ha kiválaszt egy változót/módszert, és megnyomja az F2 billentyűt, szerkesztheti a nevet, és a változó nevének minden példánya megváltozik a teljes aktuális munkaprojektben.

Ha csak az aktuális fájlon belül szeretne változtatni, használja a Ctrl/Cmd + F2 billentyűkódot, és a VS Code az aktuális fájl minden példányánál kurzort fog létrehozni.

7. Keresés sok fájl között

Ha olyan fájlokkal dolgozik, amelyek nem forráskódok, a fenti szimbólumkereső funkciók (az 5. tippben) nem használhatók. Mit tehet tehát, ha meg kell találnia egy mondatot vagy szót, de nem tudja, melyik fájlban van? Visszatér az alap Keresés funkcióhoz.

A Ctrl/Cmd + F billentyűkombinációval az aktuális fájlban kereshet, míg a Ctrl + Shift + F (vagy Shift + Cmd + F) billentyűkombinációval a teljes aktuális munkaprojekt összes fájljában kereshet, beleértve az összes almappát is.

  Miért olyan hangos a Mac ventilátorom? 14 módszer a Mac túlmelegedésének orvoslására!

8. Használja a VS Code parancssorát

A VS Code integrált terminállal érkezik. Windows rendszeren ez a terminál Parancssorként jelenik meg. Mac és Linux rendszeren Bash üzenetként jelenik meg. Akárhogy is, a terminál az aktuális munkaprojekt könyvtárában indul, ha van ilyen, vagy egyébként a saját mappájában.

Támogatja a több különálló terminál lehetőségét is. Csak kattintson a jobb felső sarokban található Plusz (+) gombra további terminálpéldányok létrehozásához, vagy kattintson a Kukára az aktuális terminál bezárásához. A legördülő menü megkönnyíti a váltást közöttük (és nem pazarol annyi képernyőterületet, mint amennyit egy lap alapú felület okozhat).

9. Telepítsen egy új témát a VS Code-ba

Ahogy azt valószínűleg várta, a VS Code lehetővé teszi a szöveg és a forráskód szintaktikai kiemelését. Sajnos magát a felületet nem teszi lehetővé, de a szintaxis kiemelése a fontos. Egy jó téma jobban növelheti a termelékenységet, mint gondolnád.

Új témákat találhat a VS Code Marketplace (ingyenesek), vagy közvetlenül a VS Code-ban kereshet rájuk. Tekintse meg a legjobb VS Code témák listáját, ha javaslatokra van szüksége.

10. Telepítse a harmadik féltől származó bővítményeket a VS Code-ban

Az utolsó kiemelendő lényeges tulajdonság a VS Code bővíthetősége harmadik féltől származó bővítményeken keresztül. A témákhoz hasonlóan ezeket is megtalálja a VS Code Marketplace (igen, ezek is ingyenesek), vagy rákereshetsz a VS Code-ban. A Ctrl + Shift + X (vagy Shift + Cmd + X) billentyűparancs segítségével nyissa meg a Bővítmények panelt.

A bővítmények a kulcs a termelékenység maximalizálásához. Itt mindenféle eszközt talál, például lintereket, hibakeresőket, töredékeket, magának a VS Code-nak az életminőség javítását, építőeszközöket, és még néhány olyan bővítményt is, amelyek ChatGPT-t használnak a VS Code-ban való könnyebb programozás érdekében.

A Visual Studio Code a legjobb szövegszerkesztő

Bármennyire is úgy tűnik, hogy sokan szeretik, a VS Code nem tökéletes senki számára – soha semmi sem –, és lehet, hogy nem is az, amit keres. Ne feledje, hogy a VS Code egy szövegszerkesztő, nem egy teljes körű IDE.

Azonban érdemes megtenned egy próbát, és nyitott elmével lépj be. Szerintünk jellemzői meglephetik Önt – jó értelemben!